I hundetræningssammenhænge er management, - eller som jeg foretrækker at kalde det: ”miljøarrangering”, - når du handler forudseende, så du forebygger situationer, hvor uønsket adfærd opstår, så den uønskede adfærd slet ikke kan opstå. = Du påvirker de omgivelser i befinder jer i, til jeres fordel.
HVAD BETYDER DET HELT KONKRET?
Vi overvejer inden situationer opstår, i hvilke situationer der er risiko for at hunden KUNNE VISE uønsket adfærd og undgår/ fjerner disse situationer helt målrettet og bevidst indtil andet er trænet. = AT HANDLE FORUDSEENDE.
Udviser din hund fx reaktiv adfærd eller barrierefrustration ved mødet med andre hunde, ville en typisk miljøarrangering være at gå udenom andre hunde i en periode. ( → Hvorfor kommer vi til). Vi sørger altså for at den uønskede adfærd slet ikke opstår/ kommer til udtryk.
NEJ, DET SKAL DEN IKKE, FORDI
➢hver gang din hund også bare viser lidt af den uønskede adfærd sørger det for at hunden øver sig i den uønskede adfærd og bliver bedre og bedre til den uønskede adfærd.
➢den uønskede adfærd etablerer sig mere og mere i hunden som den strategi den vil bruge i fremtiden i disse og/ eller lignende situationer. – Den bliver mere og mere til en ubevidst og automatisk handling.
➢det er altid nemmere at lære nyt end at skulle lære om. Sådan er det for os mennesker og samme gælder for vores hunde.
➢I tilfælde af aggression og/ eller risiko for bid, angst, frygt og/ panik fører miljøarrangering jer og andre ligeledes sikkert gennem hverdagen.
= Er den strategi (adfærd) din hund vælger i en given situation, en strategi (adfærd) du ikke bryder dig om skal du forhindre hunden i at øve sig (miljøarrangere) mere på den strategi.
Kender du den hund der gøer i haven og hvor ejeren råber ”stop”, ”nej”, ”slut” osv. ud til hunden?
Alene her i kvarteret hvor jeg bor kan jeg dagligt høre de samme hunde gø og de samme ejere råbe ”XYZ” til hunden. Virker det? Nej og HVIS, så oftest kun kortvarigt (enten i få sekunder eller indtil den gøer næste gang).
For en hund kan ikke ikke gøre XYZ. Den kan kun gøre et alternativ. Det betyder bl.a. at du stopper adfærden du ikke vil se ved at miljøarrangere den og imens træner du en alternativ adfærd hunden ”skal bruge” i fremtiden som erstatning for den uønskede adfærd.
Nej, miljøarrangering i sig selv er ikke nok og kan ikke stå alene HVIS man ikke nemt kan undgå de situationer i fremtiden, hvor den uønskede adfærd kommer til udtryk.
Miljøarrangering sørger for, at din hund ikke længere udøver den uønskede adfærd, mindsker stress (hvis den uønskede adfærd udspringer af negative følelser i hunden) og dermed øver sig på den på den uønskede adfærd.
Imens du undgår den uønskede adfærd ved miljøarrangering trænes en alternativ adfærd, der erstatter den uønskede.
Det kan fx være at du har problemer med at kalde din hund til dig. Som miljøarrangeringsløsning kan du bruge en sporline, som sørger for at din hund ikke kan løbe væk, du altid kan få fat i din hund igen og du kan træne et mere sikkert indkald imens du har den lange line på.
Det afhænger af faktorer såsom;
• Problemets omfang (hvor længe har din hund udøvet den uønskede adfærd, hvor intens er den m.m.)
• Din hunds sind og personlighed, alder m.m.
• Din træningsindsats
• Løser din ”nye” adfærd, du ønsker hunden lært, hundens ”problem”/ tilfredsstiller dens behov
• m.m. Miljøarrangering handler hverken om flere år og er heller ikke en slutløsning (men kan være en slutløsning, hvis den føles godt for jer begge).
Miljøarrangering er den nødvendige indgangsbillet til at vi kan påbegynde træning med succes, så hunden øver sig på den ØNSKEDE adfærd og ikke på den UØNSKEDE.
JA sagtens.
Herhjemme har vi en håndfuld miljøarrangeringer vi umiddelbart bruger uden udløbsdato. Det er blandt andet et babygitter mellem mine to hunde, når de har snacks (kødben, tyggeben, slikkemåtter m.m.) og når de får mad.
Min Golden har en forhistorie med ressourceforsvar som KAN BLIVE for farligt for hvalpen, HVIS Vega hver dag skulle presses og passe på sin mad, sin snack m.m.
Jeg træner stadig at Vega og Flora KAN acceptere hinandens snacks og holde sig fra hinandens, men det er blot træning til NÅR jeg kan holde dem under opsyn imens de snacker og det derfor ikke er nødvendigt at skille dem ad (aldrig uden opsyn!).
Det vil sige at jeg træner det for at det KAN LADE SIG GØRE, MEN IKKE NØDVENDIGVIS BLIVER PRAKTISERET. Med fremmede hunde risikerer jeg det aldrig. Der er ingen god grund til at presse citronen.
Bruger du miljøarrangering rigtigt;
✓Kommer du hurtigere i mål med din træning
✓Din hund er ikke udsat for den stress den uønskede adfærd fører med sig (enten følelsesmæssigt eller grundet konflikter ejer/ hund imellem)
✓Den kan ikke øve sig på den uønskede adfærd og bliver derved ikke bedre til den
✓I det hunden ikke kan øve sig på den uønskede adfærd, bliver den ikke til strategien hunden vil bruge i de svære situationer
✓Du har mulighed for at træne en ny bedre alternativ/ erstatningsadfærd (ønsket) som hunden bliver god til og vil bruge som strategi i fremtiden i stedet for
✓Opstår den uønskede adfærd i situationer der fremkalder negative følelser i hunden (angst, frustration*, aggression m.m.) skaber miljøarrangering også for ro i en periode, så hundens nervesystem kan komme i balance, (får mere mentalt overskud) hvilket fører til en længere lunte i hunden.
Fordelen for dig er primært, at du også kan sænke barrikaderne. Du vil kunne se lyset forenden af tunnelen, samle ny energi og tanker til nye strategier.
Noget af det allerbedste ved miljøarrangering er, at det langt hen ad vejen gør, at du undgår en masse ildebrandsslukning og konflikter med din hund.
Som nævnt træner du nemlig hvad hunden KAN/ MÅ/ SKAL gøre i stedet for, imens den ikke har adgang til det der udløser den uønskede adfærd.
Hunde viser adfærd der giver mening for dem/ de vurderer til at passe til situationen. Virker adfærden for dem (altså løser hundens problem), så fortsætter hunden med at bruge strategien. Klart.
Som nævnt er miljøarrangering ikke umiddelbart en løsning men en vigtigt del af og i træningen.
Det betyder, at i i takt med at den nye adfærd etableres (en adfærd du har trænet godt, som skal erstatte den uønskede adfærd), og du og hunden bliver bedre til at håndtere situationerne på en ny og bedre måde, påbegynder skridt efter skridt at opsøge de situationer hvor hunden før har udvist den uønskede adfærd, for at overføre den nye ønskede erstatningsadfærd til netop de situationer hvori i før var udfordret og blev nødt til at miljøarrangere.
= Så i får brugt jeres nye strategier og kan fejre succeser. Som igen er lige med at desto mere fremskridt I laver i træningen, desto mindre miljøarrangering er nødvendigt.
Dette gøres selvfølgelig med små skridt* , så i begge får succes med etablering af den nye adfærd og denne bliver en holdbar fremtidig ny strategi i hunden.
*Forestil dig det, som at du stille og roligt skruer op for lyden på din radio. Hver gang du er vant til og kan abstrahere fra den givne lydstyrke/ lydstyrken er ok for dig, skruer du et trin højere op. Det er den måde du bør øge graden af intensiteten i din træning. For nogle går det hurtigt, for andre tager det lidt mere tid.
Nej, det kan og skal du ikke.
En adfærd etablerer sig ikke nødvendigvis ved at den blive vist en enkelt gang, men typisk gradvist over flere gange. Så du starter med at observere din hunds adfærd i hverdagen.
Den adfærd din hund allerede udviser, du ikke bryder dig om, kan allerede nu lægges en management-plan for.
Og derudover vurderer du, når hunden viser en adfærd du ikke har set før/ eller før nu ikke har tænkt mere over, om;
Er den adfærd noget du gerne vil se mere af/ kan leve med at hunden viser/ kan acceptere at hunden viser oftere og/ eller med en højere intensitet i fremtiden?
Er svaret nej. Så skal du overveje hvor tit har hunden mulighed for at udvise adfærden? er det hyppigere end 1 gang om måneden, så bør du miljøarrangere de situationer, der fremkalder adfærden og leve med miljøarrangeringen eller træne alternativ adfærd.
Er svaret ja. Skal du ikke gøre noget. Er svaret ja men ikke i en mere intens version, så skal du også miljøarrangere.
..der opstår situationer, hvor din hund udviser adfærd der bunder i negative følelser, såsom;
Utryghed*, usikkerhed*, angst**, frygt**, panik**. Aggression**, ressourceforsvar*, bid**, angreb/ udfald**. Flugt**, frys*, anspændthed* osv.
= Alt er stressfaktorer, der lægger et enormt pres på hunden - nogle mere andre mindre.
* her kan det være en rigtig god ide med professionel hjælp, alt efter graden af den udviste adfærd, så i griber adfærden rigtig an
** her er det NØDVENDIGT at få professionel hjælp til at løse problematikkerne med adfærden.